Högtrycksväder, lågtryck på fågelfronten

Ringmärknings info / Permalink / 0
En varm och solig morgon utan någon egentlig aktivitet på sträckfågel. Två rosenfinkar - kanske ett par - fångades och släpptes som brukligt samtidigt, så att deras kärlek inte skulle äventyras. En påfallande stor andel av fångsten är nu kontroller, t.ex. av ärt- och törnsångare, och dessa har i flera fall också ruvfläckar, vilket ytterligare styrker uppfattningen att det är fråga om lokala fåglar.
 
På sträckfronten kunde noteras ett par fina flockar med gudingar som drog förbi på sina gräsänklingsvandringar. Några ådor med ungar syns dock tyvärr inte till. Ejdern verkar i stort sett vara utdöd som häckfågel på Örskär.
 
Paret med kustlabbar - båda av ljus fas - på Tärnudden visade upp sig för Rodrigo när han gick dit för att fotografera dem. Han målade sedan av den ena - se nedan.
 
Lennart Karlsson i Falsterbo har bekräftat att gårdagens höksångare var en 2k hona.
 
Rodrigo Esparza-Salas och Torbjörn Fagerström
 
 
Kustlabb. Målning av Rodrigo
 
 
Kustlabb. Foto av Rodrigo

En stilla dag - men åter en ny märkart för Örskär

Ringmärknings info / Permalink / 0
En stilla, blåsig och fågelfattig dag förgylldes av en annan art som - liksom gårdagens lundsångare - är förväntad att hitta i näten men som hittills gäckat oss märkare. Jag talar om höksångare. Plötsligt hängde den där. En konsultation av Lasse Svenssons bok gav vid handen att det inte är trivialt att vare sig köns- eller åldersbestämma höksångare på våren. Jag har preliminärt klassat den som en 20 hona, men jag tänker konsultera Lennart Karlsson i Falsterbo som tycks vara auktoriteten på området.
 
Edftersom jag var ensam idag blir forografierna därefter - jag har svårt för att fotografera den typ av bilder som det handlar om när man ska få en fågel att posera på ett önskvärt sätt i ena handen och samtidigt hantera kameran (dvs mobilen) med den andra handen. Så ni får hålla till godo med de bilder som bjuds.
 
Ringmärkning. 2 svartvit flugsnappare, 4 lövsångare, 1 ärtsångare, 2 grönsiska, 1 rödhake, 1 svarthätta, 2 sädesärla, 1 höksångare. Totalt 14 fåglar av 8 arter.
 
Rodrigo Esparza-Salas anlände under dagen, så i morgon blir vi åter 2 vid näten.
 
 
Höksångare - preliminärt 20 hona
 
 

29 maj - efterlängtad ny märkart för Örskär

Ringmärknings info / Permalink / 0
Idag hände det som många väntat på i flera år, nämligen att vi fångade och märkte lundsångare - dessutom två ex. på samma dag. Lundsångare ses och hörs ju årligen och häckar säkert då och då, men arten har hittills gäckat ringmärkningen.
 
Förhållandena var dessvärre inte optimala när det gäller de två ansvariga märkarnas framtida rykte. Ingen av oss förstod först att det inte var gransångare vi hade i handen, utan vi blev konfunderade över de ljusa brämen på de yttre större täckarna och började fundera över konstiga raser av gransångare. Men med lite hjälp av mera erfarna fältskådare trillade poletten så småningom ner. Hursomhelst - roligt var det och efterlängtat. Man kan jämföra med liten flugsnappare som ju också finns på ön, men där vi ju har fångat ganska många exemplar genom åren.
 
I övrigt en medioker dag med fina fångstförhållanden men ont om fågel. Ett roligt inslag var en hane och en hona av hämpling, en art som märkligt nog fångas ganska sällan.
 
Ringmärkningen stannade vid 2 lundsångare, 2 hämpling, 2 grönsiska, 3 ärtsångare, 6 lövsångare, 1 törnsångare, 1 trädgårdssångare, 1 talgoxe, 1 grönfink, 1 törnskata. Totalt 20 märkta av 10 arter.
 
Lina åkte hem, men återvänder om några dagar.
 
Lina Jansson och Torbjörn Fagerström
 
 
Plockning med det rätta greppet
 
 
Lundsångare
 
 
Lundsångarens vinge. Såväl inskärningar, som handpenneprojektion och mått är desamma för gransångare och lundsångare. Det finns alltså ingen diagnostisk karaktär när det gäller själva vingformeln.
 
 
Förste regissör Jan Wärnbäck talar om för lundsångaren hur den ska posera inför nästa tagning. Regiassistenterna Peter Schmidt och Lars Irestedt tittar på, medan förste fotografen Petter Haldén låter kameran rulla.
 
 
Tystnad, tagning.
Till top