29 maj - efterlängtad ny märkart för Örskär

Ringmärknings info / Permalink / 0
Idag hände det som många väntat på i flera år, nämligen att vi fångade och märkte lundsångare - dessutom två ex. på samma dag. Lundsångare ses och hörs ju årligen och häckar säkert då och då, men arten har hittills gäckat ringmärkningen.
 
Förhållandena var dessvärre inte optimala när det gäller de två ansvariga märkarnas framtida rykte. Ingen av oss förstod först att det inte var gransångare vi hade i handen, utan vi blev konfunderade över de ljusa brämen på de yttre större täckarna och började fundera över konstiga raser av gransångare. Men med lite hjälp av mera erfarna fältskådare trillade poletten så småningom ner. Hursomhelst - roligt var det och efterlängtat. Man kan jämföra med liten flugsnappare som ju också finns på ön, men där vi ju har fångat ganska många exemplar genom åren.
 
I övrigt en medioker dag med fina fångstförhållanden men ont om fågel. Ett roligt inslag var en hane och en hona av hämpling, en art som märkligt nog fångas ganska sällan.
 
Ringmärkningen stannade vid 2 lundsångare, 2 hämpling, 2 grönsiska, 3 ärtsångare, 6 lövsångare, 1 törnsångare, 1 trädgårdssångare, 1 talgoxe, 1 grönfink, 1 törnskata. Totalt 20 märkta av 10 arter.
 
Lina åkte hem, men återvänder om några dagar.
 
Lina Jansson och Torbjörn Fagerström
 
 
Plockning med det rätta greppet
 
 
Lundsångare
 
 
Lundsångarens vinge. Såväl inskärningar, som handpenneprojektion och mått är desamma för gransångare och lundsångare. Det finns alltså ingen diagnostisk karaktär när det gäller själva vingformeln.
 
 
Förste regissör Jan Wärnbäck talar om för lundsångaren hur den ska posera inför nästa tagning. Regiassistenterna Peter Schmidt och Lars Irestedt tittar på, medan förste fotografen Petter Haldén låter kameran rulla.
 
 
Tystnad, tagning.
Till top