9 okt - Mesarnas dag men en sparv förgyllde dagen

Ringmärknings info / Permalink / 0
Ringmärkningen började redan i gryningen och näten från igår bakom Tobbes uthuset kompletterades med ytterligare en rad. Ett nät sattes också upp framför huset med hopp om lite sidensvansar.
Totalt fångades 11 fåglar av 6 arter (gärdsmyg, trädkrypare, blåmes, rödhake, järnsparv och kungsfågel).
 
Dagen (och hela helgen) dominerades annars av ett massivt messträck med enorma mängder blåmes och talgoxe. Största flocken som sträckte in på söndagen bestod av fler än 200 fåglar. Även stjärtmes var enormt talrik och kunde komma i ganska stora flockar mer eller mindre runt benen på oss.
Blåmes (Foto: Magnus Rignell)
 
Helgens stora överraskning var annars den dvärgsparv som upptäcktes i hamnen runt söndag lunch. Johan Södercranz, Peter Nilsson och Jan Ohlson var glada upptäckare. 
Dvärgsparv Örskär - Gamla hamnen 9 oktober 2016 (Foto: Johan Södercranz).
 
//Magnus Rignell & Lina Jansson
 

Oktobermärkning med våfflor

Ringmärknings info / Permalink / 0
Denna helg hade Martin kallat samman det vanliga gänget till den traditionella örskärshelgen. Åtta personer lämnade Stockholm i går för att under Martins handfasta ledning finkamma ön på fåglar med målet att hitta åtminstone en raritet. Torbjörn ställde upp med nät och ringar så att några av oss kunde bedriva ringmärkning och hade även satt upp tre nät i Kristineberg så att vi skulle kunna börja i gryningen. Nätens placering bedömdes dock som suboptimal då de mest liknade fyllda segel i den hårda vinden. De placerades om till ett mer skyddat läge, vilket tog ett tag då Martin hetsade på dvärgsparv ett par gånger och kallade in alla till att dreva efter den. 
 
Till slut stod i alla fall fyra nät redo för fångst och det gav 19 märkta fåglar fördelade på sex arter. Magnus fortsatte sin träning till att bli en fullfjädrad ringmärkare, vilket bådar gott inför nästa vårsäsong. Torbjörn och Malin bjöd på våfflor och kaffe på eftermiddagen, något som uppskattades mycket efter att alla deltagare avslutat de skådarsträckor Martin fördelat efter deltagarnas skådarförmåga och -oförmåga.
 
Dagens fångst: blåmes 2, trädkrypare 1, kungsfågel 5, stjärtmes 5, rödhake 3, gärdsmyg 3.
 
Våfflor hos Tobbe och Malin
 
Pressen samlad när dagens art ska släppas.
 
Dagens art.
 
/Lina Jansson och Magnus Rignell
Till top