Ärtsångare med slovensk ring

Ringmärknings info / Permalink / 0

Nu har det kommit besked från centralen i Ljubljana om den ärtsångare med slovensk ring som kontrollerades som 2K av Peder Waern på Örskär den 17 maj i år. Ärtsångaren märktes som 1K den 18 september i fjol i Sestrže ganska nära gränsen mot Kroatien i nordöstra Slovenien. Förfluten tid mellan märkning och kontroll var 241 dagar och avståndet mellan märk- och fyndsplats 1583 km.

Sedan tidigare finns bara ett återfynd i Sverige av en ärtsångare med slovensk ring och det är från 1999. Även i det fallet kontrollerades fågeln av ringmärkare.

 

Säsongen halvvägs avslutad

Ringmärknings info / Permalink / 0

I morse var det kav lugnt och det kändes inte som om fångsten skulle bli särskilt omfattande. En kärrsångare satt och sjöng vid näten närmast Kristineberg och fångades senare. Totalt märktes tre kärrsångare vilket var fler än antalet rörsångare. Törnskatorna var också denna dag i majoritet. Nästan varje runda gav några fåglar så dagssumman blev i slutändan hyfsad. I Tärnbäcken simmade nu fyra par svärtor vilket känns riktigt roligt om de alla ska häcka på ön.

Törnskata 9, kärrsångare 3, grönfink 2, rörsångare 2, svarthätta 2, sädesärla 2, ärtsångare 2, bofink 1, lövsångare 1, rosenfink 1. Totalt 25 märkta av 10 arter.

Alla näten ute på Tärnudden är nu nedplockade förutom de närmast Kristineberg har lämnats då Martin och ytterligare några hugade skådare kommer ut i kväll. Enligt väderprognosen ska det regna mellan kl 23 och kl 3 samtidigt som det blåser sydliga vindar vilket kan ge fin fångst i morgon. Lina lämnar ön i eftermiddag så även en viss hemvändandeeffekt finns att ta med i beräkningarna. Det bådar gott för rarrisar...

Tobbe kom förbi och tog sig en närmare titt på törnskatorna.
 

Svärtad dimma och parhus under golv

Ringmärknings info / Permalink / 0

Vid nätuppsättningen i morse var ön insvept i en dimma som började lätta först vid sjutiden. Fångsten gick trögt fram till dess och förhoppningen var att det skulle rassla till lite i näten när dimman försvann, men det fortsatte vara lika lugnt. Det fanns åtminstone gott om tid att märka upp skador på näten och göra andra förberedelser inför morgondagen då vi avslutar den här säsongen. I Tärnbäcken höll två par svärtor till och de flög även runt i vad som verkade vara rekognoseringsturer för att hitta lämplig boplats. Ibland strök de nära några av näten, men tyvärr blev det ingen upprepning av andfångsten från i fjol.

Sädesärla 7 (varav 6 boungar), törnskata 6, bofink 1, trädgårdssångare 1, ärtsångare 1. Totalt 16 märkta av 5 arter.

Eftermiddagen ägnade Tobbe åt att snickra båthus. Det har nu fyra väggar fast två ligger ner än så länge. Lina märkte sex sädesärleungar som låg i ett bo i ett av de andra båthusen. Det boet hittades när en av väggarna skulle resas och flyttades då ner med ägg och allt på en av bjälkarna under golvet. Föräldrarna accepterade flytten och alla äggen kläcktes efter några dagar. En lustig sak med detta bo är att det direkt bredvid finns ytterligare en boskål. Blev föräldrarna missnöjda med det första bygget? I övrigt blev det en tur runt ön från Ramvik via Maren och Alarängsviken till Björskärsskaten. Önskearten var bäver, men den visade sig inte. Mindre flugen sjöng även denna dag vid Alarängen och gölgrodorna hördes nästan överallt.

 Svärtorna i Tärnbäcken
 
 Hungriga sädesärleungar utan grannar
 
Vy norrut från Björskärsskaten
Till top