Förväntansfull - 27 maj 2017

Ringmärknings info / Permalink / 0

Förväntansfull gick vi upp i morse. Vinden hade slagit om till ost-sydost igår eftermiddag. Lite mulet i morse, efter en lättare regnskur runt kl 2, och svag sydostlig vind när vi satte upp näten.

Idag kan man i alla inte klaga över dåliga fångstförhållanden:

 Jo, lite bättre blev det men lite under förväntan. Fortfarande inga törnskator, inte ens sedda, och inte heller någon näktergal. Men första nätrundan gav en finfin svarthätta, och senare fick vi också en blåhake, och 2 rosenfinkar. Och så är det ju trevligt med ett gäng lövsångare – dessa små liv som har klarat sig ner till södra Afrika och nu tillbaka hit igen. Hur gör de? Det är bortom vad man kan föreställa sig. Men de klarar det.

Fångst: lövsångare 14, ärtsångare 3, grönfink 3, rosenfink 2, järnsparv 1, rödhake 1, svarthätta 1, blåhake 1. Summa 26 av 8 arter. (21 nät kl 3:30:00-10:00, dvs. tillbaka till alla nät!)

 

Svarthätta. 

 

Så blir det en fin solig och varm majdag. Hemma hos Torbjörn betraktar vi våra nyvunna kompisar – så känns de i alla fall – sädesärlaparet som letar insekter på hällen och gräset framför stugan nästan jämt. Ibland imponerar hanen för honan och uppför sin dans. Ibland avvisad av honan. I alla fall ser det ut så, eller så är det del av deras ritual. Ladusvalan kommer då och då med ett grässtrå och flyger in i boden. Torbjörns tornseglare kanske också kommit tillbaka. Igår såg vi en vid ett tillfälle flyga förbi husknuten väldigt nära – som att kika in sitt tidigare bo.

/Debora och Jonas

 

Till top