Veckans juvel - 28 maj 2017

Ringmärknings info / Permalink / 1

Fortsatt lovande vindar från sydost under natten och morgonen men fortsatt relativ fågelfattig. Under de tidiga morgontimmarna blåste det måttligt men blev mycket lugnare senare. Fortfarande inga törnskator på Tärnudden. Men en hade setts på ön igår. Ett par gulärlor kom förbi men fastnade inte i näten. Ett par rosenfinkar höll till vid buskaget nära några nät och med lite hjälp från min sida fastnade en fin hane i ett av näten och blev veckans juvel:

 

Vi fick också en kontroll med ring från serie CX901:

och en finare bild av densamma:

Ärtsångare.

 

Vi rullar ihop näten…

 

…och avslutar veckan med:

Fångst: lövsångare 4, rödhake 2, grönsiska 2, gulsparv 2, rosenfink 2, koltrast 1, grå flugsnappare 1, törnsångare 1. Summa 15 av 8 arter. (21 nät kl 3:30:00-9:30)

 

Sädesärlorna spatsera som varje dag på gräsmattan framför stugan och plockar det ena och det andra, ibland en fet larv, ibland en fjäril. Ladusvalorna flyger glatt runt husen. Rosenfink hörs sjunga lite då och då. Den lokala ärtsångaren sjunger outtröttlig. Två, senare 3 tornseglare flyger förbi ett par gånger och idag hörs också deras srii ett par gånger. Vi säger hejdå till ön och hoppas att ses igen!

 

/Debora och Jonas

 

Redan kl 9 började det bli högsommarligt varmt! Det gillas av gölgrodorna som lät idag även i småpölara intill näten:

 
sökbild.

 

En av sädesärlorna.

 

Småkryp.

Torbjörns veckoprojekt – en ny gavel till ett nytt båthus. Den restes idag med hjälp av några öbor. Med Tärnudden i bakgrunden:

 
 
#1 - - Ängsnätfjäril! Sveriges nordligaste förekomst! Petter :

Ängsnätfjäril! Sveriges nordligaste förekomst/Petter

Till top