Seniorskådning

Ringmärknings info / Permalink / 0
Regn på morgonen och gårdagens trivselkväll gjorde att truppen inte kom i väg direkt i gryningen. Kaffet var starkt och blickarna tomma. Till slut hetsade Martin i gång dagens skådning genom att gasta: "Det sitter massor av trastar här utanför och knäpper!" Därefter älgade han i väg ensam upp till fyren. En efter en lommade övriga deltagare efter. Havet spanades av uppe vid fyren och näten öppnades. Första rundan lovade gott, näten drällde av mesar och ett par svarthättor. Lina fick tillkalla förstärkning och snart var hela gänget nere och bidrog mer eller mindre framgångsrikt med att plocka fåglarna ur näten. Feta kungsfåglar, flockar av stjärtmes och gråsiska gick i och höll plockarna sysselsatta ett bra tag. Tobbe kom förbi och bistod med utmärkt protokollföring så att övriga kunde fika och äta choklad.
Sen var det dags för korvlunch och därefter beordrades alla ut av Martin för att spana av olika delar av ön och inte komma tillbaka utan att ha hittat något rart. På grund av årets extremt goda svampläge lämnades Magnus ensam av Nilsson till att spana av norra delen av ön. Martin gjorde dock sitt bästa för att försvåra spaning ner mot marken genom att delegera tub- och matsäcksbärning till mykologen. Tillslut fick även Martin ge upp rarrisambitionerna då det fanns en båt som skulle dras upp inför vintern. Insatsen belönades med våfflor hos Tobbe som förrätt till örskärgrytan.
 
Den traditionsenligt strikta artgenomgången under Martins ledning gav 67 arter, varav det fräsigaste var lappsparv. Märkningen slutade på 76 märkta av 10 arter. Kungsfågel låg i toppen med 26 märkta. Nu laddar vi inför morgondagen med att diskutera samma ålderskrämpor som i går, äta mer bridgeblandning och fortsätta canastaturneringen. I morgon är en annan dag.
 
 
Peter och Lina in action.
 
Trädkrypare under granskning.
Till top