16 maj - Två nya märkarter och fyspass

Ringmärknings info / Permalink / 1

Dagens jackpott blev att vi märkte en fågel mer än i går, alltså fyra stycken, samt att två av dessa var nya märkarter för säsongen, koltrast och trädgårdssångare. Peder och Janne har förbättrat märkplatsen med en upphängningsbräda för ringarna. Vi är alltså väl förberedda för att märka 200 fågel i morgon. Det kommer kanske inte bli riktigt så mycket i näten, men förhoppningsvis får Mova, som är förstagångsbesökare på ön, åtminstone plocka en fågel. I dag blev det ingen vilket kan bero på att Lina numera verkar vara den som bringar förbannelse i nätgatorna.

Martin hade med sig sin danska kollega Knud ut till ön för att forska och skåda fågel ett par dagar. Eftersom ön är nästan tom på fågel hade de goda möjligheter att ägna sig åt det förra. Några trevliga obsar har vi ändå lyckats skrapa ihop. Martin hittade en ortolansparv som satt och sjöng nära märkplatsen på morgonen och Janne hittade en sjungande lundsångare uppåt Svartglo som forskarna släppte sitt arbete för att dra på. I övrigt satt den mindre flugen och sjöng vid ängsladan innanför Alarängsviken i vanlig ordning och lärkfalken svepte förbi märkplatsen på förmiddagen.

Eftermiddagen ägnades i övrigt åt att utnyttja det förstklassiga gym som Tobbe har på baksidan av gäststugan. Träningsredskapen består av cylinderformade föremål av björk och furu som medelst en svingande rörelse med en vasseggad tingest delas i mindre bitar. Annars ombesörjde Peder och Janne att vi alla kunde unna oss lite kroppsarbete genom att riva den gamla märkplatsen. Det fanns gott om bräder och plåt att bära bort. Martin kommer så klart att fira denna händelse i dagarna sju.

Gäststugan har också tydligen avsatts som kläckningskammare för både snytbaggar och knäppare denna vår. Det kryllar av dem så det är väl tur att de två boende är biologer.

Fångsten blev fyra märkta av fyra arter: koltrast 1, trädgårdssångare 1, törnsångare 1 och ärtsångare 1.

/Lina

 Peder testar den nya upphängningsanordningen för ringarna. Prima kontruktion!
 
 Koltrast, hane 3K, en av två nya märkarter för säsongen.
#1 - - Anonym:

Kämpa på, snart vänder det ska ni se😀Martins nät borde ju ge utdelning snart. Magnus

Till top