11 maj - Uppstart!

Ringmärknings info / Permalink / 0

Äntligen är ringmärkningen på Örskär i gång igen! Nätuppsättningen på torsdagseftermiddagen gick som en dans då Per-Johan hade med sig ett gäng raska ungdomar som går en studiecirkel i fågelskådning för honom. Gunilla och Lina öppnade näten i gryningen och fick snart sällskap av P-J med ungdomar samt Martin som generöst nog hade bidragit med ett slöjnät, dock med strikta förhållningsorder om att inga trivialarter fick fångas i det utan enbart rara fåglar i klass med stäppsångare och dylikt. Hittills har det nätet inte fångat något alls så än så länge har vi lyckats uppfylla hälften av de stränga direktiven. Tobbe kom så klart också ner en stund och såg till att vi skötte oss och att inga vingband missades.

Dagen blev riktigt angenäm med sol och rätt mycket fågel. Fångsten dominerades av ärt- och lövsångare. En snygg 2K blåhakehane lyste upp det i övrigt rätt grågröna fågelflödet genom våra händer. Det var också roligt och inspirerande med ungdomarnas intresse för fåglar och ringmärkning och P-J som undervisade och ropade ut arter till höger och vänster, bland annat en dvärgmås som passerade rakt över oss.

Fångsten slutade på 44 märkta av tio arter: ärtsångare 19, lövsångare 13, törnsångare 4, gransångare 2, blåhake 1, gulsparv 1, näktergal 1, rödstjärt 1, svarthätta 1 och sävsångare 1.

/Lina

 Näten och fyren i soluppgången. Finns det någon vackrare syn för en ringmärkare?
 
 Ärtsångare - dagens vanligaste art
Till top