13 maj - stiltje på fågelfronten

Ringmärknings info / Permalink / 0

Var är alla fåglar? frågade vi och större delen av Skådarsverige denna morgon. Kav lugnt, sol och knappt ett pip. Efter att ha kommit tillbaka tomhänt från ett antal rundor befarade Tobbe att hans närvaro bland näten nog innebar att de förbannades till att stå tomma. Han bestämde sig då för att gå hem trots att han har fullständiga rättigheter vid märkplatsen. Nu har vi förvisso inte fört någon noggrann statistik, men magkänslan säger oss att det nog allt blev lite bättre fångst då, så det var ett mycket klokt beslut av honom. Vi hade återigen hjälp av P-J och ungdomarna som fick prova på att märka varsin fågel när det ändå fanns gott om tid mellan rundorna. Det har varit mycket trevligt att ha deltagarna i denna studiecirkel vid märkplatsen och vi tackar så mycket för all hjälp med nätuppsättning, rundor och protokollskrivning.

I dag fångades återigen en fin blåhakehane och en törnskata, en hane denna gång som var lite mera bitsk än honan i går. Ärt- och lövsångare fortsatte annars att dominera. P-J meddelade att de efter märkningen hittat både ringtrast, rosenfink och gräshoppsångare i hagen vid fyren så åtminstone några individer av förväntade arter har smygsträckt in på ön.

Nu far Gunilla och Lina hem. Peder och Janne kommer ut i kväll och Lina och Mova Hebert ansluter på tisdag. Vi hoppas att fågeltillgången då ska matcha storleken på personalstyrkan.

Fångsten blev 24 märkta av åtta arter: lövsångare 11, ärtsångare 7, bofink 1, blåhake 1, gransångare 1, rödstjärt 1, sävsångare 1 och törnskata 1.

/Lina

 Törnskatehanen var mycket tjusig, men vägrade att låta bli att gapa på bild.
 Skådare av varierande åldersklasser har besökt oss under helgen.
Till top