Massmärkning (typ) och ägrett

Ringmärknings info / Permalink / 0
Det var helt vindstilla när vi satte upp näten. Fågelaktiviteten var låg så vi undrade hur fångsten skulle bli. Första rundan gav bara en fågel, men sen lossande det och Germund fick en del att märka, bland annat två mindre flugsnappare. Följande rundor gav enstaka fåglar så till slut hade vi kommit upp i nästan 30 märkta. Martin var med under en del av morgonen. Efter ett tag gick han i väg för att skåda av närområdet. Det gjorde han rätt i för den turen gav en kärrsångare i gamla hamnen. Martinas kompis David, som kom ut till ön i går, kastade upp handkikaren ut mot Björn mellan två rundor och upptäckte en stor vit fågel långt ut och ganska högt upp som målmedvetet flög inåt fastlandet. Ägretthägern som siktats ett par gånger de senaste veckorna blev på så vis inhängd av större delen av styrkan.
 
Efter denna roliga morgon åt vi tidig lunch och lade oss att vila medan ett stilla regn började falla. Några kortare skådarturer gjordes sen i strilandet under eftermiddagen. En flock gulärlor drog runt på Rosängsskaten och en gök satt och gol vid Bodalsträsket. Korna landsteg ön under dagen och ska ägna sommaren åt naturvård genom bete och tramp.
 
Fångsten blev 29 märkta av nio arter: lövsångare 19, mindre flugsnappare 2, törnsångare 2, härmsångare 1, koltrast 1, steglits 1, svartvit flugsnappare 1, trädgårdssångare 1 och ärtsångare 1.

/Lina

 Trevligt att se andra fulla påsar än bara skräppåsen.
 
 Mindre flugsnappare
 
 Steglits, hane
Till top