Välvädrade nät

Ringmärknings info / Permalink / 0

Med Tobbe på plats kunde äntligen alla nät öppnas i dag. Vinden satte dock stopp för det efter ett tag då den låg på ganska hårt från sydvästsektorn. Trots det blev fångsten lika stor som i går. Hade det varit mindre blåsigt hade vi nog kunnat fånga ganska mycket grå flugsnappare. En sommargylling satt och sjöng nära märkplatsen, men höll sig dold på typiskt gyllingmanér. Tobbe hittade ett vipbo med tre ägg på strandängen norr om Tärnsjön i vilken tre par svärtor hade morgonmys.

En inledningsvis gemensam utflykt företogs under eftermiddagen. Vid Maren dristade vi oss att titta lite på växter eftersom Martin inte kommit ut till ön än och alltså inte kunde kontrollera vilken typ av artskåderi vi ägnade oss åt. Vi fick njuta av bland annat majvivor, blåsuga och rosettjungfrulin. Efter detta spanade Tobbe in stubben efter en stor gran som dukat under i Alfrida och Lina gick till Alarängsviken via Svartglo. En mindre flugsnappare satt och sjöng vid Alarängen, annars inget särskilt.

I morgon kommer syskonen Kadin ut för att lösa av Tobbe. De har instruerats att ta med stövlar och glatt humör. Då bör de vara rustade att klara av garanterat blöta rundor med kanske bara enstaka fåglar, men vi litar givetvis till deras nybörjartur och förväntar oss att näten ska digna av klasvis med fågel.

Fångsten blev 11 märkta av nio arter: lövsångare 2, svarthätta 2, bofink 1, grå flugsnappare 1, grönsiska 1, rödhake 1, trädgårdssångare 1, törnsångare 1 och ärtsångare 1.

/Lina

P.S. Tyvärr blir det inga bilder i dag då antingen funktionen i bloggen inte funkar eller Linas datamaskin börjar bli för gammal för såna här moderna påfund. Troligen är det senare alternativet orsaken.

P.P.S. En uppdatering: I dag 30 maj kommer Internet och Linas datamaskin bättre överens så här kommer gårdagens bilder. Håll till godo!

 Svarthätta, hona
 
 Tobbe kollar att ruggränsen Lina hittat på svarthättan verkligen finns där.
 
 Till sist en utsvävning till en annan sorts bevingad varelse. Kvickgräsfjäril? Uppdatering: Nilsson har bekräftat artbestämningen.

 

Till top