Rödhake med tysk ring

Ringmärknings info / Permalink / 0

Den 20 maj 2017 kontrollerade Peder en 2K rödhake som bar en ring med adress Hiddensee, en av de tre tyska ringmärkningscentralerna. När märkuppgifterna kom visade det sig att fågeln hade fått ringen bara 12 dagar innan den fastnade i nätet på Örskär. Den märktes vid fågelstationen på Greifswalder Oie, en liten ö öster om Rügen. Avståndet mellan märk- och fyndplats är 746 km.

 

20 maj - Tvåsiffrigt!

Ringmärknings info / Permalink / 0

När vi gick ut i morse hörde vi en sjungande näktergal och hoppades att det skulle vara ett tecken på att fler än en fågel sträckt in under natten. Våra förhoppningar infriades och dagens fångst blev tvåsiffrig med hyfsad marginal. Lövsångarna dominerade och det blev även några andra roligheter i form av en gulärla och en gärdsmyg. Ett par rosenfinkar satt och sjöng kring märkplatsen och det sträckte lite sjöfågel. Lasse och ungdomarna besökte oss en stund på tidiga morgonen innan de gick ut på ön och hittade bland annat lundsångare och minde flug.

Nu håller vi på att packa ihop för att lämna ön med eftermiddagsbåten. Det har som vanligt varit väldigt kul att vara här även om det fina vädret orsakade skral fångst och Mova kan helt klart tänka sig att komma tillbaka. Nu får Tobbe ta över och se till att Martins nät levererar den där stäppsångaren.

Fångsten blev 20 märkta av sex arter: lövsångare 13, ärtsångare 3, grönsiska 1, gulsparv 1, gulärla 1 och gärdsmyg 1.

/Lina

 Gulärla

19 maj - rosenfink, sol och bad

Ringmärknings info / Permalink / 0

Vilken morgon detta blev jämför med de tidigare! Svag vind så vi behövde inte frysa och så åtminstone lite fler fåglar i näten än tidigare. Första rundan gav en lagom trilsk talgoxe och sen blev det några sångare. Lasse kom förbi en stund med två unga skådaradepter och drillade dem i olika läten. De fick även se en fint utfärgad rosenfinkshane som satt i det yttersta nätet efter att vi hört den sjunga några strofer. På sista rundan fångades en ung sparvhökshane som vi tyvärr inte kan visa några bilder av då undertecknad slarvade bort den när kameran skulle upp. Annars var det många gulärlor vid märkplatsen, en ensam hussvala och ett par enkelbeckasiner som brummade runt ovanför oss. De lokala tofsviporna godkänner ingen närvaro av potentiella predatorer och hade alltså att göra när kråkor och annat kom flygande. En svag doft av pappersmassa hängde annars över ön under tidiga förmiddagen. Med tanke på vindriktningen är det väl Hallstaviks pappersbruk vi får tacka för det.

Mova utmanade havet och sig själv med ett rätt så svalkande dopp på eftermiddagen. Lina, som är en badkruka av rang, undvek att utsätta sig för kombinationen av väta och kyla genom att hålla sig på de mer centrala delarna av ön. Inget särskilt obsades under eftermiddagen, men vi fick tips om att en mindre skrikörn synts på Gräsö så nu får vi hålla ögonen öppna om den skulle dröja sig kvar i området. Vi väntar också på att de första tornseglarna ska dyka upp.

Fångsten blev sju märkta av fem arter: lövsångare 3, rosenfink 1, sparvhök 1, talgoxe 1 och ärtsångare 1.

I morgon är vår sista dag och då satsar vi på en tvåsiffrig märksumma. Nu är det after fyr som gäller!

/Lina

 Morgonen var stilla.
 
Talgoxe
 
 Rosenfink
Till top