Högsommarmärkning med sångarvariation, 5/6 och 6/6

Ringmärknings info / Permalink / 2

Undertecknade med respektive familjer spenderade helgen på Örskär, vilket också innebar årets första besök för oss på ön. Det gav även tillfälle att köra lite försommarmärkning, och sommar blev det ju med råge! Dels med Tobbes nät och dels två nätgator ute på Tärnudden som Martin lämnat kvar. Övrig skådning blev lidande av såväl vädret som sociala åtaganden, så vi lämnade i ärlighetens namn inte nåt större avtryck i fält.

Vid ankomst på fredagseftermiddagen installerade vi oss på vandrarhemmet där vi hälsades välkomna av det lokala ljusmörka labbparet och lärkfalkarna vid helikoptermannen. Under kvällen noterades en förbiflygande skräntärna och en flock om 9 strandskator (på sträck fortfarande?) som drog in i Grepen.

På lördagen fick vi upp näten till strax före 4, men känslan var att vi inte missat något trots att det såhär med midsommar runt hörnet blir skådarljust redan innan 3. Dock inte tvärtomt på rundorna och fram tills kl 8 när näten halades hade knappt 20 fåglar fastnat varav 17 nymärkts. Roligast var en av vardera arterna grönsångare, rosenfink och sävsångare (kan inte vara många märkta på ön tidigare av denna art?). Minnet är kort, men lövsångarna dominerade och även ärtsångare, törnsångare och rödhake hamnade i protokollet. Mot slutet fick Jan även se en tillfällig mindre flugsnappare nära märkplatsen. En sen bergfinkshane satt och lockade i Kristineberg och även gråsiska noterades på morgonen. Enstaka gulärlor fanns också på plats på ön under vistelsen. Trädlärka sjöng från Kristineberg hela helgen, och när Peter skulle rigga nattfjärilslampan nere i kohagen på kvällen stötte han en nyligen flygg unge. Kul med konstaterad häckning av denna art!

Även på söndagen masade vi oss upp efter några för få timmar i bingen och första rundan kunde gås strax efter 4. En malplacerad och möjligen sjuk sångsvan hade parkerat i Tärnpölen tillsammans med svärtparet och en skedandshane. Även en sömndrucken Micke dök upp efter att ha ägnat sommarnatten åt nattlyssning och åkt med 2-färjan från Öregrund. Liknande siffror idag, 18 nymärkta, men det blev några roliga nya fåglar. En kärrsångare som först suttit och sjungit en stund och senare en härmsångare. Även taltrast, trädgårdssångare, svarthätta och bofink blev nya märkarter för helgen. Just som vi satt som bäst med Lars och kladdade på kärrsångaren hördes några flöjtande toner på håll bortåt Kristineberg. Sommargylling! Fågeln lät igen och hade nog kommit närmare. Omgruppering till Kristineberg där några flöjtanden hördes, men nu åter på lite längre håll. Micke tillkallades och vi lyssnade en stund från myggtunneln, men fågeln var uppenbarligen inte på humör och försvann lika hastigt som den dök upp. Skitkul och snopet på samma gång, men knappast första gången med en sån typ av gyllingobs trots allt.

Flera rosenfinkar hördes även idag samt en gök. En överraskande forsärla flög lockande över näten ute på Tärnudden. Märkningen lades ned vid 8-hugget och Tärnuddsnäten plockades ner för säsongen. Efter en andra frukost utanför vandrarhemmet dök plötsligt en hona svart rödstjärt upp i fyrbyn. Lika hemliga som vanligt! Peter tog en omväg via Martins trädgård (berätta inte för honom!) för att gräva daggmask till det avslutande bryggmetet och hörde en sjungande kärrsångare i gamla hamnen. Här häckar i år minst ett par hussvala. Även denna dag flög det glädjande nog stora mängder ängsnätfjäril på västsidan mellan fyren och gamla hamnen.

Svårt sömndepraverade begav vi oss hemåt, med gylling och premiärdopp i bagaget.

/Peter Schmidt & Jan Wärnbäck

 En kärrsångare ringmärks på söndagen (Foto: Peter Schmidt)
 
En grönsångare med sitt vackra görn/gula bröst och vita mage (Foto: Peter Schmidt).

 

Till top